Er is al genoeg geschreven over hét online-woord van 2017: snel. Alles moet komend jaar sneller en lichter, zodat wij alle content die wij ons kunnen wensen bijna direct kunnen zien. De grootste ontwikkeling voor jouw website? Accelerated Mobile Pages, ofwel AMP.

Naast de aangekondigde revolutie in de micro-moments, is er nog een grote ontwikkeling gaande in het zoeklandschap. Het is je misschien al eens opgevallen bij je mobiele zoekresultaten: dat kleine bliksemschichtje en de letters AMP, vóór de datum en snippet van je artikel. AMP, of Accelerated Mobile Pages is een project wat zich focust op het gebruiksvriendelijker maken van blogposts op websites. Dit doet AMP door het weghalen van overbodige code, opmaak en afbeeldingen. Een redelijke inbreuk op de moeite die jij in de vormgeving van je thema hebt gestopt, maar het zorgt wel voor een extreem lage laadtijd voor je blogposts. Hierdoor krijgen je bezoekers sneller de content die ze zoeken voor hun neus, in een uniforme, heldere structuur. Bijkomend voordeel: ook als je geen responsive website hebt, worden je artikelen met AMP voor mobiele apparaten geschikt gemaakt. 

google amp copywriter copywriting contentmarketing utrecht buitenom marketing
Bij de eerste twee resultaten is te zien hoe je een AMP-webpagina herkent. Tik op de afbeelding om de volledig grootte te zien.

Een sneller en uniformer internet als visie

Het Accelerated Mobile Pages-project is van start gegaan als een samenwerking tussen uitgevers en de tech-wereld, die zich samen voornamen om het huidige online-ecosysteem eens op de schop te nemen en het een gebruiksvriendelijkere omgeving te maken voor iedereen – uitgevers, de tech-wereld, maar vooral de bezoekers en dus eindgebruikers van de content.

Het doel van dit project is om te voldoen aan de verwachtingen die iedereen in deze tijd van 4G+ (en binnenkort 5G) heeft van het internet; namelijk dat alles razendsnel laadt. Vaak mislukt dit nog omdat de site te veel opmaak heeft of omdat er te veel HTTP-requests gedaan moeten worden. Met AMP wordt de gehele site in één HTTP-request binnengehaald, waardoor de enige “vertraging” in de snelheid van de verbinding zit. En met 4G(+)/5G zit dat wel goed.

AMP activeren

Je website gaat niet automatisch over op AMP. Hier moet je zelf actie voor ondernemen.

  • Gebruik je WordPress? Dan heb je geluk. Het AMP-project heeft een plugin voor WordPress uitgebracht waarmee je met een aantal eenvoudige stappen al je blogposts (ook al je oude!) overzet op AMP. Deze worden in de meeste gevallen ook binnen een paar dagen als zodoende geïndexeerd door Google, waardoor je bezoekers binnen de kortste keren ook van jouw Accelerated pagina’s kunnen genieten!
  • Heb je geen WordPress? Op de officiële site van het AMP-project staat uitgebreid beschreven hoe je middels een aantal codes jouw artikelen geschikt maakt voor Google anno 2017.

Met deze ontwikkeling wordt een grote stap gezet richting een sneller en uniformer internet, toegankelijker voor allerlei apparaten, schermformaten en verbindingen. Met deze tips moet je uit de voeten kunnen om jouw website 2017-proof te krijgen! Zoek je tips hoe je waardevolle content in je Accelerated pagina’s krijgt? Laat het me weten en we gaan samen aan de slag om jouw website het nieuwe jaar in te helpen!

 

 

Lees meer interessante posts over dit onderwerp:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *