HTTP. Een relatief bekend principe voor iedereen in de web-wereld. Het Hypertext Transfer Protocol werd in de jaren 90, met de introductie van het internet, geïntroduceerd en heeft nu pas zijn tweede update gehad, van versie 1.1 naar 2.0. Kort samengevat betekent dit voor de eindgebruiker niks nieuws, maar als contentmanager brengt dit een heleboel nieuwe regels met zich mee. Minder requests bijvoorbeeld, met daarmee snellere laadtijden voor je website. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je HTTP 2.0 (optimaal) gebruikt en dat je site geen negatieve gevolgen ondervindt? Lees het hieronder!

Hypertext – since 1991

HTTP is zo oud als de tijd zelf. Of, beter gezegd, zo oud als het internet zelf. Eigenlijk is HTTP al vóór versie 1.0 begonnen, met een prototype uit 1991 die (later) de naam 0.9 kreeg. Dit prototype bestond uit niet veel meer dan een GET-command, waarmee de HTML van een webpagina opgehaald werd. Hieruit is de jaren daarna doorontwikkeld, tot in mei 1996 RFC 1945 gepubliceerd werd, wat in de volksmond HTTP/1.0 genoemd werd. Dit was een uitgebreidere versie, maar kon zich nog niet meten met wat wij nu al jaren gebruiken.

In de jaren tussen 1995 en 1999 is gewerkt om HTTP zo sterk te maken, dat het een (letterlijke) wereld aan data zou kunnen verwerken en de hele wereld met het World Wide Web kon verbinden. Na een aantal testversies kwam in 1999 RFC 2616 uit, wat de HTTP/1.1 versie is die wij sindsdien gebruiken. Deze versie heeft zijn strepen verdiend, gezien het feit dat hij het heeft overleefd van het Netscape-tijdperk, tot diep in het Netflix-tijdperk.

HTTP/2.0

Waarom dan nu een nieuwe versie? Het internet wordt al lang niet meer gebruikt voor dezelfde doeleinden waar hij in de jaren ’90 voor gebruikt werd. Het laden van een webpagina is misschien wel het minst gebruikte doeleinde van HTTP/1.1 op dit moment, in een tijd waar je je verlichting, auto, je complete kantoor (in de cloud), televisie en zelfs je koffieapparaat op HTTP aangesloten hebt. Daarnaast is er met alle streamingdiensten en de algehele verwachting van (bijna) instant-laadtijden van webpagina’s de laatste jaren zo veel van HTTP/1.1 gevraagd, dat het tijd wordt voor de volgende stap. Je kunt HTTP/2.0 dus zien als de HTTP voor een connected wereld.

De grootste focus bij de ontwikkeling van HTTP/2.0 is een lagere latency (een kortere reactietijd tussen client en server) en een grotere maximale throughput (doorgave van informatie) dan bij de eerdere versies. HTTP/2.0 is dus niet anders dan een noodzakelijke update om HTTP de 21e eeuw in te tillen.

(Hoe) Moet ik hier wat mee?

Laten we met de belangrijkste vraag beginnen. Om van HTTP/2.0 gebruik te maken, is er één noodzakelijke verandering die je moet toepassen. Geen zorgen: deze verandering moet je sowieso wel toepassen. Het gaat hier om het omzetten van je pagina naar HTTPS. De voordelen op een rijtje:

– Veilige verbinding
Je rankt beter op Google(!)
– Het geeft je bezoeker vertrouwen in je pagina
Je rankt beter op Google

Wanneer je pagina over is op HTTPS en de browser van de bezoeker HTTP/2.0 ondersteunt, is het alleen nog een kwestie van het updaten van de software door je hostingpartij. Die zullen de komende maanden allemaal overgaan, dus voor nu rest: beveilig je website en wacht geduldig af op meer verkeer! (Grapje, zo makkelijk is het niet. Of wel?)

Er zijn een aantal tips omtrent “oude” best practices voor snelle sites, die tegenwoordig niet meer kunnen. Hier ga ik binnenkort dieper op in. Hou daarvoor deze pagina en mijn social media in de gaten! Wil je graag direct meer informatie over HTTP/2.0 of gewoon eens sparren over jouw website? Laat het mij weten. Ik kijk graag samen met jou naar je business en wie weet kunnen we er iets heel moois van maken, met of zonder nieuwe HTTP!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *